Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
In sedinta de Guvern din 07.04.2021 s-a aprobat un act normativ care vizeaza majorarea stimulentului de inserție, de la 650 lei la 1.500 lei, dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap.
Părinții aflați în concediu pentru creșterea copiilor vor primi un stimulent de inserție majorat la 1.500 de lei, față de 650 de lei cât este în prezent, dacă revin în activitate înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni sau 1 an în cazul copilului cu handicap. Suma este acordată până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.
La finalul sedintei de guvern, s-a discutat despre impactul măsurii de creștere a stimulentului pentru mămicile care se reîntorc la muncă. „Cam câte persoane ar urma să beneficieze şi ce soluții credeți că există pentru ele în privința îngrijirii copiilor, având în vedere că au vârste foarte fragede? ” a fost intrebarea presei.
Raluca Turcan (Mininistrul Muncii) : „ În momentul de faţă, există aproximativ 158.000 de persoane beneficiare de indemnizația pentru creșterea copilului. Noi estimăm că de acest stimulent vor beneficia aproximativ 20.000 de persoane. Şi, în aceste condiții, impactul pentru bugetul statului ar fi unul pozitiv, cu aproximativ 100 de milioane de lei pe an. În acelaşi timp, am ales acest plafon de 1.500 de lei tocmai pentru că el este suficient pentru a apela la servicii de supraveghere a copilului, dacă aleg să se întoarcă la muncă. Și, în același timp, Ministerul Muncii pregătește un alt proiect de lege prin care dorim să legalizăm activitățile casnice, să le facilităm, astfel încât să existe o relație contractuală mult mai simplă între două persoane fizice care aleg să desfășoare împreună activități casnice, inclusiv de menaj sau supraveghere a copilului.”